Tot het

goed was ...

Hoe Tomsgates ontstond

"Hoe kan onze hond de tuin in als we gaan werken ?"

 "Wie gaat vannacht 10 minuten in de kou staan ?"


Dit was ons probleem toen we in 1998 als jong gezin een hond in huis namen. We installeerden plastic luikjes maar het resultaat kennen jullie: ze waren niet bestand tegen Acqui, onze levenslustige boxer.

We hebben dan maar zelf een luik ontwikkeld: een stevige houten klep die hij niet kapot kreeg. Het tochtte wel en maakte een hels lawaai maar het luik overleefde, ook bij Cahors, de nog zwaardere bordeaux dog.

Hondenluiken | Kattenluiken | Cahors, onze Bordeauxdog | © Tomsgates
Hondenluiken | Kattenluiken | Ivan en Ann en hun honden Tinta (Cavalier King Charles) en Moscat (Bull Mastiff) | © Tomsgates

Maar wat met kleine honden en katten !


Maar met Tinta, de onderkomen Cavalier King Charles waren we terug bij af:  het frêle hondje kreeg de zware klep niet open .

Het werd zelfs gevaarlijk als de klep dichtviel wanneer ze mee naar buiten glipte. En voor katten zou het helemaal niet te doen zijn. Toen kwamen we op een idee dat dé doorbraak bleek te zijn: een soepele flap met houten lamellen.

Die flap maakte geen lawaai meer, de kleine King Charles kreeg de onderste lamellen met gemak open en door de soepele flap sloot goed af tegen regen en wind.

Na 15 jaar de eerste klant


Na vele jaren bleek de flap het nog steeds prima te doen (ook bij Merlot, een Mastino van 80 kg), zodat we in 2013 beslisten om het concept te patenteren en er een website over te maken. Na een week werden we gecontacteerd door onze eerste klant.

Sindsdien hebben we onze producten door-ontwikkeld: de dichting met dubbele rubbers, de flap sluit geruisloos, we gebruiken tropisch hout uit verantwoord bosbeheer, het luik is gemakkelijk te installeren en we hebben een eigen installatiedienst, we maken ook luiken voor in de muur met dubbele flap, ...

Hondenluiken | Kattenluiken | Uitvindingsoctrooi flap | © Tomsgates
Hondenluiken | Maatwerk Cambara houten hondenluik geïnstalleerd in een grijze bakstenen muur | © Tomsgates

Nadat de diertjes gelukkig zijn ... de baasjes


Een goed functionerend luikje is prima voor onze honden en katten. Stil openen en sluiten en wind & regendicht zijn, is belangrijk voor de baasjes. Maar er is meer.

Er zijn geen mooie plastic luikjes. We dragen nochtans allemaal zorg voor onze woning en daar hoort een fatsoenlijk, verzorgd luik bij. Ja, dat kost wat want ze worden hier lokaal door gediplomeerde schrijnwerkers gemaakt van kwalitatieve materialen.

Dat zie je er aan en je haalt het er uit door de levensduur.

Wij zijn met niets anders bezig dan onze luikjes. Waar we de durf vandaan halen om dit te doen ? De warme positieve reacties die we krijgen van onze klanten. Kijk zeker even op  facebook Instagram  of onze  reviews  !


WOEF December 2018


" Zonder hun honden was een eigen bedrijf er voor Ivan en Ann nooit gekomen. Hun viervoeters confronteerden hen met een wezenlijk probleem, waarvoor Ivan een spitsvondige oplossing bedacht. "

Dogs Today November 2019


" Robust enough for the largest of dogs and yet light enough to  accommodate  small puppies. "   


NEST April 2014


" Hondenluiken springen er meestal niet uit qua design maar die van Tomsgates willen we U toch laten zien: eenvoudig & strak en aan de binnenkant netjes in de muur verwerkt. "

WOEF  Oktober 2013


" Tomsgates liet elk ontwerp testen door hun eigen viervoeters. Een aanrader ! "