3 Manieren om uw honden- en kattenluik te isoleren tegen de kou !
Tegen de koude geïsoleerde honden- en kattenluiken bestaan !
17 februari, 2020 door
3 Manieren om uw honden- en kattenluik te isoleren tegen de kou !
Ivan Vandevivere

Duurzaam hout isoleert uitstekend en Tomsgates maakt er mooie honden- en kattenluiken van.

 

Honden- en kattenluiken hebben de kwalijke reputatie om de winterkou vlot binnen te laten: ze durven tochten. De flap is een dun plastic plaatje in een goed geïsoleerd terrasdeur en als je dan denkt aan afsluiten kan je er enkel een even dunne metalen of plastic plaat bijschuiven. Net alsof de fabrikanten zelfs geen moeite willen doen om een geïsoleerd hondenluik of kattenluik te maken. Niet meer van deze tijd hé ! Om dan nog maar te zwijgen van een muurluik: een gat maken in een 30 cm dikke spouwmuur om dan met een plastic plaatje dicht te zetten !?

Dit staat dwars op alle moeite die we doen om onze woningen warmte-comfortabel te maken op een energiebewuste manier. Daar speelt hout ook een belangrijke rol, denk bijvoorbeeld aan mooie moderne houten gevelbekledingen. Als de honden- en kattenluiken zo verder doen, durft of wil er binnenkort niemand nog een luik installeren.

Hondenluiken | Kattenluiken | Kattenluik door de muur | © Tomsgates

Erg jammer voor onze geliefde huisdieren die genieten van het vrij in-en uitlopen in de winterse tuin en ook jammer voor het mooie schrijnwerk waaraan honden en katten gaan krabben als ze naar buiten willen. En natuurlijk … jammer voor jou, die als portier dag & nacht moet klaarstaan. Sta even stil bij dit laatste. Als je er inderdaad staat wanneer hond of poes binnen of buiten wil, ben je een super portier. En als het dan te lang duurt wordt je de cipier in ogen van “pluisje”: jij bent dan diegene die de deur zou kunnen openen maar niet wil. 


Wij hebben goed nagedacht om het probleem op te lossen en komen met drie oplossing:

Isolatie #1
de beklede rubber flap

Onze flaps zijn van 2,5 mm dik rubber, bekleed langs beide kanten met 1 cm dik hout, da’s 2 cm hout ! Het rubber voelt op zich al niet koud aan, het 2 cm hout komt bijna overeen met de dikte van de panelen die we doorgaans uit de deur zagen: dat zijn ook meestal houten panelen van zo’n 2 à 3 cm dik. Je vervangt dus met iets gelijkaardig.


Isolatie #2

de dubbele flap

Onze muurluiken hebben twee flaps; één aan de buitenmuur en één aan de binnenmuur. Op die manier creëer je een isolerende luchtlaag tussen beide, net zoals de spouwmuur waar je net een gat in gemaakt hebt (of laten maken hebt door ons)


Hondenluiken | Kattenluiken | Dubbele flap en stevige tunnel bij muurluiken | © Tomsgates

Isolatie #3

een échte afsluitdeur

Tenslotte, als de winter écht diep gaat, kan je de afsluitdeur van 2 cm dik massief hout gebruiken om je luik potdicht af te sluiten. Opnieuw creëer je een spouw tussen de flap en de deur waardoor die luchtlaag ook nog mee isoleert. 
 
 

Tegen de koude geïsoleerde honden- en kattenluiken van duurzaam mooi hout zijn dus een realiteit ! Praat er gerust eens over met je hond of kat of ze graag een luik zouden willen want voor de kou hoef je het niet meer laten !