Een honden- of kattenluik in glas plaatsen.
18 juli, 2021 door
Een honden- of kattenluik in glas plaatsen.
Ivan Vandevivere

Hoe gaat het in zijn werk?  

Om een honden- of kattenluik in enkelglas te plaatsen kan een handige doe-het-zelver nog wel zijn eigen gang gaan. Een gat maken en het luik installeren is een leuke klus en het geeft veel voldoening. In dubbelglas is het echter onmogelijk om dit als zelfbouwer klaar te spelen. Wanneer je een gat maakt in dubbelglas, verbreek je immers de verzegeling van de gaslaag tussen de twee glaspanelen. 

Het gat kan niet ter plaatse gemaakt worden, dit kan enkel in een atelier of glasfabriek. Je zal dus een nieuw raam moeten aankopen. Daarna moet het raam met het gat naar jou vervoerd worden. Dit is allesbehalve vanzelfsprekend: het is een groot risico om een raam met een gat in te vervoeren. Het glas is, door het gat, erg fragiel en kan snel breken. 


Begrijp je nu waarom niet alle glazenmakers eraan willen beginnen? Wij hebben echter op sommige plaatsen onze eigen connecties, glazenmakers die dit wel aandurven. Contacteer ons gerust voor onze ervaringen. 

Opmerking: onze houten katten- of hondenluiken kunnen dus ook in glazen ramen en in glazen deuren geplaatst worden. 

Kwalitatief materiaal voor je kattenluik in glas 

Verder is het van uiterst belang om kwalitatief glas te gebruiken alvorens je er een kattenluik in plaatst. Het glas moet immers grote temperatuurschommelingen kunnen opvangen. In de winter, wanneer het buiten vriest en het binnen gezellig warm is, wilt je huisdier immers ook naar buiten kunnen. Het dier neemt dan het honden- of kattenluik dat in je glasraam zit. Het glas, dat slechts enkele centimeters dik is, moet dan niet alleen het enorme  temperatuurverschil van rond de 30 graden kunnen opvangen maar bovendien ook de schok als het kattenluik dichtvalt. Om te vermijden dat het glas dan barst moet je gehard dubbelglas gebruiken. Om te vermijden dat je binnenkort alweer een nieuw raam moet aankopen, ga je dus niet voor het goedkoopste, maar wel voor het meest kwalitatieve materiaal. 


Rond of rechthoekig? 

Dat is volledig jouw keuze! Sommige mensen denken dat uitsluitend rond kan, maar dat is onzin: een rechthoekig gat is perfect mogelijk. Een mooi rechthoekig katten- of hondenluik is toch ook veel mooier dan wanneer je een rond gat maakt.

Welk materiaal komt er in mijn glazen deur? 

Op vlak van uitzicht, kan je natuurlijk twijfelen of hout wel bij een glazen deur of raam past. Je kan op de foto zien dat een houten katten-of hondenluik erg goed bij een glazen raam past. Het is daarnaast ook de enige manier om de koude buiten te houden. Denk even aan een plastic luik met een flapje van enkele millimeters dik: een koudebrug om schrik van te krijgen! Onze houten luiken zorgen voor een betere isolatie.
Let op! Belangrijk voor mensen die een honden- of kattenluik willen plaatsen in glas: de chiplezer werkt niet meer! Wat nu? 

In een glazen raam of deur een kattenluik plaatsen, kan voor andere problemen zorgen. De tapes die gebruikt worden om het dubbelglas af te dichten, kunnen voor een storing zorgen. De antenne van de chiplezer geeft geen signaal of een verkeerd signaal en werkt dus niet meer naar behoren. We hebben intussen enkele glazenmakers ontmoet die dat probleem hebben opgelost. Let hier dus vooral goed voor op. 

Welke andere mogelijkheden zijn er nog ? 

Heb je een deur om het in te plaatsen? Dat kan ook! Het installeren van een katten- of hondenluik in een deur is erg kosten-efficiënt, hierbij zijn er geen externe kosten nodig. Wij komen naar jou en installeren het.


Of overweeg je een luik in je muur? Dit heeft als voordeel dat je twee flappen hebt aan het luik. Een ervan aan de binnenzijde van de muur, de andere aan de buitenzijde. Je krijgt hierdoor een isolerende luchtlaag tussen de flaps. Ook hier zijn er geen externe kosten aan verbonden. Wij doen dit allemaal zelf.

Wij raden, vanuit een technisch standpunt, aan om voor de muur-optie te gaan. Tussen  de dubbele flap ontstaat een isolerende luchtlaag wat zeer comfortabel is in de winter! Meer weten over de installatie? Lees het hier