1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. 3-stappen training voor het kattenluik of hondenluik
Tips & Tricks

3-stappen training voor het kattenluik of hondenluik

Zelf kunnen beslissen om het nest binnen & buiten te gaan is voor een dier even natuurlijk als wij met ons huis. Maar toch …. het nest verlaten kan moeilijk zijn omwille van het gevoel van onveiligheid buiten, of: zoals een mama het kind nog even z’n jas goedtrekt alvorens buiten te gaan, is jou hond of kat intussen het geruststellende ritueel gewoon dat jij de deur opent en daarmee aangeeft dat het OK is om buiten te gaan. Het is niet te voorspellen, maar het zou kunnen dat jouw diertje niet meteen “mee” is met het luik en dus wat hulp nodig heeft.
Op een mooie dag wordt het luik geïnstalleerd en hoe pak je het dan verder aan ?

Stap 1
Het is OK om zelf binnen & buiten te gaan !

Als jouw hond of kat gewoon is dat jij de deur open doet, valt er plots een veiligheid weg: nu moeten ze zelfstandig buiten durven. Het ene huisdier trekt er zich niets van aan maar het andere is er misschien wat benauwd voor. Buitenduwen helpt zeker niet ( hoe zou je het zelf vinden ? ), snoepjes buiten leggen ook niet want snoep vermindert de angst niet.

Wat werkt dan wel ?

Het poesje op de foto doet dat erg goed: even neusje buiten steken. Sommigen zijn al wat sneller dan andere en bij de trage kan je de flap naar boven vastzetten met een stukje tape. Als je dan zelf buiten allerlei dingen gaat doen die aantrekkelijk zijn voor jouw diertje geef je echt wel motivatie aan je kat of hond om zelfstandig een stapje in de wereld te zetten.

Stap 2
Het is LEUK om zelf binnen & buiten te gaan !

Bereid je voor dat de eerste stap, vertrouwen krijgen om alleen buiten te stappen, lang kan duren. zet je buiten in het zonnetje met een boekje of doe iets wat je lang kan volhouden zodat jouw kat of hond de tijd krijgt om centimeter-voor-centimeter vertrouwen op te bouwen. Roep ze af en toe eens maar geef ze tijd als ze niet meteen reageren. Ze hebben je gehoord en weten wat je wil.

Als ze de eerste maal buiten komen, beloon ze dan enthousiast en roep ze dan meteen door het luik terug binnen met een snoepje, meteen terug naar buiten met een snoepje en blijf dat enthousiast herhalen. Maak er een leuk binnen- en buitenspelletje van, het is misschien praktischer om zo’n spelletje met z’n 2 te doen: iemand binnen en iemand buiten. Zo vaag je overblijvende angsten weg.

Stap 3
Het is GEWOON om zelf binnen & buiten te gaan

Er zijn er die het nu begrepen hebben en zelf met spurt binnen & buiten zullen vliegen maar zo zijn ze niet allemaal. Als je merkt dat jouw hond naar buiten wil maar toch niet meteen z’n luik gebruikt, ga dan terug naar stap 1: ga jij ‘m roepen aan de buitenkant en wees geduldig. Als hij buiten komt – meteen stap 2: belonen met snoepje en terug binnen roepen met een snoepje, buiten roepen en ‘m geen snoepje meer geven maar een knuffel, bouw de snoepjes snel af. Blijf nog even bij ‘m buiten maar ga dan alleen terug naar binnen. En als hij niet zelf door het luik naar binnen komt maar voor de deur staat ? Zelfde scenario, roep ‘m binnen door het luik.

En vanzelfsprekend, verwittig ook andere huisgenoten: niet toegeven en geen aandacht schenken als hond- of poeslief doen alsof ze hun luikje vergeten zijn en weer voor de deur zitten bedelen om hen buiten te laten. Dit is gewoon aandacht vragen: ga dan zelf naar buiten, doe daar iets leuks en ze zullen er snel genoeg staan … door het luikje !

Deze Tips & Tricks hebben we van klanten, en uit expertise van Augie van Flappies . We horen graag hoe jouw ervaringen waren !

Je viervoeter blij maken met een luik? Bekijk ons aanbod

Delen: