1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. 10 tips: de woning netjes houden met de hond of kat die binnen & buiten lopen
Tips & Tricks

10 tips: de woning netjes houden met de hond of kat die binnen & buiten lopen

Er zijn filmpjes op Youtube om je hond aan te leren zelf z’n pootjes te vegen aan de deurmat. Dit is leuk om op filmpjes te zien maar ik zie het m’n mastino nog niet doen … het kan ook anders.

10. De droogloopzone

Zorg voor een droogloopzone van 5 stappen, dan valt daar alvast het meeste vuil of nattigheid. Zo’n droogloopzone bestaat idealiter uit een mat met daarna nog 4 stappen op tegels of een ander materiaal dat je makkelijk kan onderhouden.

9. Een drinkbak & knuffel-handdoek

Maakt je hond zich graag nat of vuil tijdens de wandeling of in de tuin bij het spelen? Dan komt hij vast en zeker met een dorstje weer binnen en wil hij meteen naar z’n drinkbak, proper of vuil ! Zorg voor een drinkbak en een handdoek op het einde van de droogloopzone: terwijl hij drinkt krijgt hij een handdoek-knuffel en je kan ‘m met een gerust hart verder binnen laten. Drinken en afdrogen duren ongeveer even lang. Perfect match.

8. Een mand

De mand mag ook niet té veraf zijn. Een moe gewandelde hond denkt maar aan één ding … z’n mand om lekker in te slapen.

7. Vele manden

Dé mand kunnen ook verschillende manden zijn: ééntje om ongestoord in te slapen, eentje om de tuin in het oog te houden en nog eentje om bij de mensen te zijn. Voorzie dus enkele plaatsen in je huis die duidelijk verschillende momenten vertegenwoordigen gedurende de dag.

6. Z’n zetel

Misschien wel de belangrijkste mand is die om de tuin, de straat, de oprit, … in het oog te houden. Voorzie daar dan wel een laag raam tot op de grond of een raam in een deur tot zò laag dat een slapende hond z’n kop maar even moet lichten als hij wil controleren. Of als je geen zin hebt om te verbouwen: zet een leuke oude zetel met een gezellig deken om door het hoge raam te kunnen kijken ! Zo vermijd je dat een wakende hond steeds “op de been” moet blijven en daardoor stress krijgt.

5. De tuindouche

Een supertip voor in de tuin: een tuindouche ! Zalige afkoeling voor de hond (en jezelf !) bij hete zomerse temperaturen, maar ook de ideale plaats om hem eens een goede shampoo- of kambeurt te geven. De enige plaats om full body met een natte hond te knuffelen !

4. De uitlaatzone

Een absolute handigheid is een “uitlaatzone”: enkel vierkante meters, afgemaakt met draad, waar je hem vanaf puppy z’n behoefte laat doen. Wist je dat je dolomiet heel gemakkelijk kan onderhouden? Wel een zachte dolomiet die de pootjes niet kwetst of geen schrammen maakt als het toch eens tussen de tenen terecht komt.

3. De haag

Wees attent en denk aan de buren: zo’n uitlaatzone kan wat ruiken en misschien wat overlast bezorgen. Kijk dus eerst even hoe de wind meestal staat (staat er mos op de stam van je bomen: van die kant komt de wind meestal !) en hou daar rekening mee. Of zet er een haagje rond.

2. Dubbel voorzichtig

Als de hond alleen in de tuin mag (vinden ze zàlig !), neem dan wat extra reserve: als je denkt dat een bepaalde hoogte van draad voldoende is opdat hij niet zou uitbreken, neem dan een maatje hoger. Heb je alle vertrouwen in dat schuifslot, doe er dan nog een sleutelslot bij. Ben je er van overtuigd dat hij niet graaft ? Leg dan toch nog voor de zekerheid onder de poort een strook van 1 m brede tuindraad onder 10 cm aarde. Honden zijn namelijk érg vindingrijk en kunnen veel realiseren als ze plots gemotiveerd zijn om uit te breken.

1. Tot slot

Niets zo frustrerend voor een hond als binnen opgesloten te zitten terwijl die kat door de tuin flaneert, er blaadjes op het gazon liggen om in te spelen, die tegels van de terras zo zalig opgewarmd zijn door de zon om er op te gaan liggen, … Gun je hond z’n vrijheid en installeer een mooi, houten Tomsgates luik zodat hij vrij binnen en buiten kan lopen. Een ontspannen en blije hond gegarandeerd! Loop dan even bovenstaande tips af om je woning netjes te houden: een droogloopmat achter z’n luikje, de mand niet te ver af, …

Je viervoeter blij maken met een luik? Bekijk ons aanbod

Delen: